Kokendeketels.nl

    • Home
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Saus
    • Soep
    • Stamppot
    • Zomers
    ✕

    Eieren te lang koken

    Bijgerecht

    Eieren te lang koken

    Dirk Embregts 28 december 2019


    Wanneer je een ei te lang kookt, ontstaat er een groenige ring rondom de eierdooier.
    Dit is een manifestatie van de ijzer- en zwavelhoudende bestanddelen in een ei. Het kan ook optreden als er een overmaat van ijzer in het kookwater aanwezig is.

    Als je een ei te lang kookt, vermindert wel de kwaliteit van het eiwit, maar dit heeft geen invloed op de smaak!

    Als je eitje gekookt is, zorg dan altijd dat je het afkoelt (‘schrikken’) in koud water, dit verhindert de vorming van de groenige ring aan het oppervlak van de eierdooier.

    Zijn eieren goede vleesvervangera?

    Eieren zijn een uitstekende en goedkope vleesvervanger. Twee eieren leveren evenveel eiwit als bijvoorbeeld gehakt. Het eiwit van eieren is van hoogwaardige kwaliteit. Vlees is vooral ook een belangrijke leverancier van ijzer. In twee eieren zit evenveel ijzer als in een portie vlees. Daarnaast leveren eieren vitamine A en B.

    BELANGRIJK:

    Eieren kunnen niet in hun schaal in een magnetron gekookt worden. Het vocht in een ei wordt dan namelijk snel tot aan het kookpunt verwarmd, zodat het gaat verdampen. Daar de gevormde stoom niet tijdig afgevoerd kan worden, loopt de druk in het ei snel op, tot het explodeert.Prik daarom een klein gaatje in de schil voordat je de eieren in de magnetron gaat koken.

    Zo voorkom je dus de explosie van het ei, en is de rotzooi beduidend minder.

    Het stappen plan om een eitje te koken:

    1. Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook.
    2. Leg voorzichtig de eieren in de pan.
    3. Reken voor een zacht ei op 4-5 minuten, een half-hard ei 6-7 minuten en een hardgekookt ei 9-10 minuten.
    4. Als het water met de eieren aan het koken is, gaat de kooktijd in voor de eieren.
    5. Giet het water af met koud water om de eieren



    Auteur: Dirk Embregts

    Vorig artikel

    Mayonaise maken

    Volgend artikel

    Goulashsoep met witte bonen en gehaktballetjes

    Nieuwste berichten

    Onmisbare Indonesische kruiden en specerijen

    Onmisbare Indonesische kruiden en specerijen

    De zomer is niet compleet zonder barbecue feest

    De zomer is niet compleet zonder barbecue feest

    De waarheid over koolhydraten

    De waarheid over koolhydraten

    Recente Recepten

    • Onmisbare Indonesische kruiden en specerijen
    • De zomer is niet compleet zonder barbecue feest
    • De waarheid over koolhydraten
    • Vaarwel koolhydraten
    • Perfecte frietjes uit de airfryer

    Meer informatie

    • Cookies
    • Privacy en Cookies
    • Vrienden
    Arba WordPress thema door XstreamThemes.