Wanneer je
een ei te lang kookt, ontstaat er een groenige ring rondom de eierdooier.
Dit is een manifestatie van de ijzer- en zwavelhoudende bestanddelen in een ei.
Het kan ook optreden als er een overmaat van ijzer in het kookwater aanwezig
is.
Als je een ei te lang kookt, vermindert wel de kwaliteit van het eiwit, maar dit heeft geen invloed op de smaak!
Als je eitje gekookt is, zorg dan altijd dat je het afkoelt (‘schrikken’) in koud water, dit verhindert de vorming van de groenige ring aan het oppervlak van de eierdooier.
Zijn eieren goede vleesvervangera?
Eieren zijn een uitstekende en goedkope vleesvervanger. Twee eieren leveren evenveel eiwit als bijvoorbeeld gehakt. Het eiwit van eieren is van hoogwaardige kwaliteit. Vlees is vooral ook een belangrijke leverancier van ijzer. In twee eieren zit evenveel ijzer als in een portie vlees. Daarnaast leveren eieren vitamine A en B.
BELANGRIJK:
Eieren kunnen niet in hun schaal in een magnetron gekookt worden. Het vocht in een ei wordt dan namelijk snel tot aan het kookpunt verwarmd, zodat het gaat verdampen. Daar de gevormde stoom niet tijdig afgevoerd kan worden, loopt de druk in het ei snel op, tot het explodeert.Prik daarom een klein gaatje in de schil voordat je de eieren in de magnetron gaat koken.
Zo voorkom je dus de explosie van het ei, en is de rotzooi beduidend minder.
Het stappen plan om een eitje te koken:
- Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook.
- Leg voorzichtig de eieren in de pan.
- Reken voor een zacht ei op 4-5 minuten, een half-hard ei 6-7 minuten en een hardgekookt ei 9-10 minuten.
- Als het water met de eieren aan het koken is, gaat de kooktijd in voor de eieren.
- Giet het water af met koud water om de eieren