Op vrijdagavond ging ik op pad om een mangoroomijs of sorbet te maken. Deze keer probeerde ik de gebruikelijke Brix-waarde voor sorbet van 28% en bereikte dit met stroop en invertsuiker. Meteen uit de ijsmachine was het ijs, dat eerder als een sorbet werd omschreven, erg lekker en verfrissend. Vooral door de pepermunt toe te voegen. Tijdens mijn vriestest was de lagere Brix-waarde voelbaar. Terwijl mijn vorige soorten ijs, elk met minstens 32% Brix, direct uit de ijskist konden worden geportioneerd, moest ik een paar minuten wachten op dit ijs. Geen half uur, eigenlijk maar 3-5 minuten, maar toch.
Dus ik vind dat 28% Brix nog steeds niet genoeg is. De volgende keer dat ik het probeer, streef ik naar een Brix-waarde van 30%. Het doel is hierbij om een zo laag mogelijk suikergehalte te bepalen waarbij een ijsje uit de vriezer nog kan worden geportioneerd. Ondanks de “mislukte poging” ook hier weer beide varianten, één met invertsuiker en de 28% Brix en de andere zonder invertsuiker voor een ijsmachine met coldpack. Optie 1 – met 28% Brix (kan na 3-5 minuten uit de vriezer worden geportioneerd)
Ingrediënten:
2 middelgrote mango’s (vruchtvlees ca. 640 g)
60 ml mangosiroop
120 g invertsuiker ongeveer
12 verse pepermuntblaadjes
Variant 2 (zonder verhoogde Brix-waarde, voor alle ijsmachines en handmatige bereiding)
Ingrediënten:
2 middelgrote mango’s (vruchtvlees ca. 640 g)
75 ml mangosiroop
ongeveer 12 verse pepermuntblaadjes
Voorbereiding:
Was de mango’s, verwijder het vruchtvlees van de pit en pureer. Voeg de mangosiroop en de invertsuiker toe aan de fruitpuree en roer het mengsel goed door elkaar. Doe de ijsmassa in de ijsmachine. Terwijl de ijsmachine zijn werk doet, maak je de pepermuntblaadjes schoon, dep ze eventueel droog en snijd ze in kleine stukjes zonder ze te pletten. De bladstukken moeten zeker nog definieerbaar zijn. Voeg voordat het ijs is geroerd toe de pepermunt toe en laat de ijsmachine nog een paar minuten roeren.