Heb je je ooit afgevraagd welke specerijen er in je favoriete lontong sayur, masakan padang, soto ayam, martabak, rendang, en sate ayam zitten?
De veelzijdige Indonesische keuken is sterk beïnvloed door de Indische, Arabische en Chinese handelaars die lang geleden naar Indonesië kwamen en hun essentiële ingrediënten meebrachten. Maar er zijn een paar specerijen die in Indonesië worden gekweekt en gevonden, die voor expats als exotisch en voor Indonesiërs als troostend worden beschouwd.
Top Indonesische specerijen
Hier zijn de top Indonesische specerijen die u in uw voorraadkast zou moeten bewaren om uw favoriete Indonesische gerecht in elkaar te flansen en als een natuurlijke remedie te dienen om u door dagen heen te helpen wanneer u zich niet lekker voelt. Indonesische specerijen kopen kan tegenwoordig eenvoudig online.
1. Kruidnagel
Maluku en Ambon herbergen ’s werelds grootste kruidnagelproductie. Kruidnagel, of cengkeh, wordt gebruikt om zijn karakteristieke smaak en als een kruidenmiddel tegen allergie bij koud weer. Het is een favoriete specerij van mensen in Europa en Azië. De Portugezen waardeerden kruidnagels vroeger evenveel als goud, en de Chinese keizer geloofde dat mensen een goede adem konden krijgen na het kauwen van kruidnagels.
2. Peper
Lampung is de grootste peperproducent van Indonesië. Bijna 80 procent van de Indonesische peper wordt geëxporteerd, waarmee het land de op één na grootste exporteur van peper ter wereld is. Deze oorspronkelijke Indonesische specerij verwarmt ons lichaam en zou ook griep genezen. Hoewel er twee soorten peper zijn, witte en zwarte, gebruiken Indonesiërs meestal witte peper of merica.
3. Kaneel
Kaneel, of kayu manis, kan net als alle andere Indonesische specerijen die hier overal te vinden zijn, gebruikt worden om je gezondheid te verbeteren, het zou de bloedsuiker onder controle houden, hoofdpijn verlichten voor reumapatiënten, en infecties voorkomen. Er zijn vier soorten kaneel: Ceylon, Cassia, Saigon, en Korintje. Indonesië is de belangrijkste producent van cassiakaneel, een scherp geurende, kruidige en vrij bittere soort.
4. Gember
Eten en drinken in Indonesië hebben vaak gember, of jahe, als onderdeel van het recept vanwege het verwarmende gevoel dat het geeft, vooral wanneer iemand buikpijn heeft of verkouden is. Een van de populairste dranken is wedang jahe, dat men voorverpakt in zakjes vindt of zelf kan maken. Er zijn drie soorten gember: witte gember, of jahe emprit, voor voedsel en traditionele kruidendranken; gele gember, of jahe gajah, voor voedsel; en rode gember voor medicijnen en om gemberolie te maken.
Tip: Indonesische kruidenmixen
5. Nootmuskaat
De nootmuskaatplantage in Banda Island, Maluku werd gecontroleerd door de Nederlanders tijdens hun koloniale overheersing in Indonesië. De nootmuskaat, of pala, wordt alleen geteeld op vruchtbare en vrij droge grond in het midden van een tropisch klimaat, en wordt gebruikt als keukeningrediënt en in traditionele geneesmiddelen.
6. Citroengras
Citroengras, of serai, heeft de vorm van een gras met een dikke huid en is geel of groen gekleurd. Het bevat citronella, dat een effectief middel is om muggen te weren. Daarnaast kan de olie een opgeblazen maag verlichten, kan het de spijsvertering verbeteren, wordt het gebruikt als een vochtinbrenger voor de huid, en voorkomt het ook lichaamsgeur.
7. Kardemom
Kardemom, of kapulaga, fungeert als een van ’s werelds duurste specerijen na saffraan en vanille, met een prijs die in de internationale handel gelijk is aan die van goud. Zwarte kardemom wordt gewoonlijk gebruikt als ingrediënt om kerrie te maken, terwijl de groene een extra ingrediënt is om koffie, thee en koekjes te maken. Sambal maken? Deze kruiden kun je daar ook voor gebruiken.