Kokendeketels.nl

    • Home
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Saus
    • Soep
    • Stamppot
    • Zomers
    ✕

    Soorten boerenkool

    Stamppot

    Soorten boerenkool

    Dirk Embregts 12 juni 2019

    Boerenkool is een bladgewas dat veel gebruikt wordt in stampotten. Het bekende gerecht “stampot boerenkool met worst” wordt bereid met het boerenkool gewas. Het kan op alle grondsoorten geteeld worden en het is een typische wintergroente. Het zijn vooral de koude maanden waarin de boerenkool geteeld wordt.

    Boerenkool kan in twee soorten worden opgedeeld:

    Struikboerenkool

    Struikboerenkool heeft een lange stengel. Het wordt van begin september tot februari geoogst voor de schappen van de groenteboer. Na februari worden de planten langer en komen ze in de bloei. Voor de teelt voor de herfst wordt er van begin mei tot begin juni gezaaid en van half juni tot half juli uitgeplant. Voor de teelt voor de winter wordt er begin juni tot begin juli gezaaid en van half juli tot begin augustus uitgeplant.

    Dwergboerenkool

    Dwergboerenkool is de soort dat voornamelijk voor de industrie geteeld wordt. Het wordt geoogst van half september tot begin november. Deze boerenkool is niet bestand tegen vorst. Dwergboerenkool heeft haar naam te danken aan het feit dat het geen lange stengel mag maken. De boerenkool wordt afgemaaid. De bladeren moeten een dunne steel en middennerg hebben. Er wordt van half juni tot eind juli gezaaid. De teelt van de dwergboerenkool vind alleen plaats in de herft.

    Boerenkool recept

    Ingrediënten

    • 1 kilo aardappels
    • 600 gram boerenkool
    • 2 rookworsten
    • 25 gram boter
    • 1 eetlepel azijn
    • peper

    De bereiding

    1. De aardappelen schillen, was ze en snij deze in stukken.
    2. Een grote pan half vullen met water, die de aardappelen er in en doe de boerenkool er bovenop.
    3. Doe zout bij de boerenkool, en breng alles aan de kook. Kook het gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten.

      Boerenkool maken is niet moeilijk, het heeft wel een beetje tijd nodig.
    4. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg de rrokworst na 5 minuten op de boerenkool zodat deze nog net onder kokend water staan.
    5. Haal als de aardappelen gaar zijn de rookworsten uit de pan.
    6. De boerenkool afgieten, laat even uitdampen, en stamp alles tot een zachte stamppot. Snij de rookworst in plakjes en leg het op de boerenkool.
    7. Je kunt er vanzelfsprekend ook spekjes bij serveren en wat jus.

    Auteur: Dirk Embregts

    Vorig artikel

    Gegratineerde uiensoep

    Volgend artikel

    Tomaten mascarponesaus

    Nieuwste berichten

    Jouw gids voor gezonde powerdrankjes

    Jouw gids voor gezonde powerdrankjes

    Waar moet een goede eetkraam aan voldoen?

    Waar moet een goede eetkraam aan voldoen?

    De Veelzijdigheid van Maaltijdsalades en Pompoensoep

    De Veelzijdigheid van Maaltijdsalades en Pompoensoep

    Recente Recepten

    • Jouw gids voor gezonde powerdrankjes
    • Waar moet een goede eetkraam aan voldoen?
    • De Veelzijdigheid van Maaltijdsalades en Pompoensoep
    • De wereld van poke bowls: verrassende rijstcreaties
    • Ontdek de wereld van melk- en eiwitpoeders

    Meer informatie

    • Cookies
    • Privacy en Cookies
    • Vrienden
    Arba WordPress thema door XstreamThemes.