Boerenkool is een bladgewas dat veel gebruikt wordt in stampotten. Het bekende gerecht “stampot boerenkool met worst” wordt bereid met het boerenkool gewas. Het kan op alle grondsoorten geteeld worden en het is een typische wintergroente. Het zijn vooral de koude maanden waarin de boerenkool geteeld wordt.
Boerenkool kan in twee soorten worden opgedeeld:
Struikboerenkool
Struikboerenkool heeft een lange stengel. Het wordt van begin september tot februari geoogst voor de schappen van de groenteboer. Na februari worden de planten langer en komen ze in de bloei. Voor de teelt voor de herfst wordt er van begin mei tot begin juni gezaaid en van half juni tot half juli uitgeplant. Voor de teelt voor de winter wordt er begin juni tot begin juli gezaaid en van half juli tot begin augustus uitgeplant.
Dwergboerenkool
Dwergboerenkool is de soort dat voornamelijk voor de industrie geteeld wordt. Het wordt geoogst van half september tot begin november. Deze boerenkool is niet bestand tegen vorst. Dwergboerenkool heeft haar naam te danken aan het feit dat het geen lange stengel mag maken. De boerenkool wordt afgemaaid. De bladeren moeten een dunne steel en middennerg hebben. Er wordt van half juni tot eind juli gezaaid. De teelt van de dwergboerenkool vind alleen plaats in de herft.
Boerenkool recept
Ingrediënten
- 1 kilo aardappels
- 600 gram boerenkool
- 2 rookworsten
- 25 gram boter
- 1 eetlepel azijn
- peper
De bereiding
- De aardappelen schillen, was ze en snij deze in stukken.
- Een grote pan half vullen met water, die de aardappelen er in en doe de boerenkool er bovenop.
- Doe zout bij de boerenkool, en breng alles aan de kook. Kook het gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten.
Boerenkool maken is niet moeilijk, het heeft wel een beetje tijd nodig. - Haal de rookworsten uit de verpakking en leg de rrokworst na 5 minuten op de boerenkool zodat deze nog net onder kokend water staan.
- Haal als de aardappelen gaar zijn de rookworsten uit de pan.
- De boerenkool afgieten, laat even uitdampen, en stamp alles tot een zachte stamppot. Snij de rookworst in plakjes en leg het op de boerenkool.
- Je kunt er vanzelfsprekend ook spekjes bij serveren en wat jus.