Venkel is een groente die nooit meer uit de Italiaanse keuken zal verdwijnen. Venkel is één van de belangrijkste ingrediënten uit de Italiaanse keuken en wordt veel meer gegeten dan in Nederland. Venkel wordt voornamelijk in restaurants gegeten en nauwelijks thuis. Het is tijd om dit te doorbreken! Geniet eens van de heerlijke smaak van venkel, je kunt de groente kopen bij de groenteboer, op de markt of bij supermarkt. Voel of een venkel hard is en kijk goed of je te maken hebt met frisse en tegelijk kruidige venkel.
Niet elke venkel is hetzelfde, voor kruidige venkelsoep is het belangrijk dat het belangrijkste ingrediënt van een uitstekende kwaliteit is. Venkelsoep eet je als lunchgerecht, voorgerecht of als tussengerecht tijdens een diner. De kruidige smaak maakt de groente vooral populair in de winter. Venkelsoep is in een klein uurtje te maken, neem er rustig de tijd voor om deze kruidige soep te bereiden. Venkelsoep bereiden we meestal met groentebouillon, prei en knoflook. In dit recept zal dat niet anders zijn! Kies voor deze smaakvolle ingrediënten en je familie of visite zal zeker niet teleurgesteld zijn.
Ingrediënten
- 1 venkel
- 1 prei
- 1 liter groentebouillon
- 1 teentje knoflook
- Een scheutje olijfolie
- 1 tomaat
- Citroensap
Bereidingswijze
- Neem de venkel bij de hand en was deze goed. Verwijder de vieze delen en snijd de venkel in stukken.
- Was een prei en zorg dat al het zand uit de groente verdwenen is. Snijd de houtachtige onderkant en het groene gedeelte weg. Snijd ringen van het overgebleven gedeelte.
- Pers een teentje knoflook fijn of snijd hem fijn wanneer je geen pers hebt.
- Verhit olijfolie in een soep pan. Warm de prei, venkel en knoflook rustig op en laat het geheel voor 10 minuten stoven.
- Voeg een liter groentebouillon toe en laat de soep een kwartier koken.
- Kerf een kruis in de tomaat aan de bolle kant en laat de tomaat in een apart pannetje voor een minuut koken. Spoel de tomaat vervolgens af met koud water en haal het velletje van de tomaat af met een daarvoor bestemd mesje.
- Verwijder de zaadjes uit de tomaat en snijd de tomaat in kleine blokjes.
- Leg de blokjes tomaat apart en ga aan de slag met de bouillon en groente die een kwartier gekookt heeft.
- De soep mag je pureren met een staafmixer, blender of in een keukenmachine.
- Laat de soep koken als je het tot puree hebt omgezet. Nu mogen de blokjes tomaat worden toegevoegd en ook een klein beetje citroensap.
- Roer een aantal keer door de soeppan en voeg ook peper en zout aan de soep toe. Eventueel kun je de soep garneren met een klein beetje van het groen van de venkel als je dat nog over hebt.